رضوانه دباغ با اشاره به ویژگی های شخصیتی زنده یاد مرضیه دباغ خاطرنشان کرد: او مادری مهربان همراه با ظرافت و دقت به رسیدگی به محیط خانواده خود بود. مراحل رشد فرزندان خود را به نیکی فراهم کرد. خدمت به کیان خانواده از بهترین سجایای اخلاقی او بود که خداوند متعال به عنوان تکلیف به مادران سپرده است.
قوی: زنده یاد مرضیه دباغ تاریخساز بود
در این مراسم ابتدا نیره قوی عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و معارف اسلامی با بیان اینکه زنده یاد مرضیه دباغ به عنوان یک الگوی نمونه در جامعه زنان به شمار می رود افزود: ما در منطق اسلام از جنس عبور کرده و به نوع انسان می رسیم. آیه قرآن می گوید هر مرد و زنی عمل صالح انجام دهد خداوند متعال حیات طیبه به او عطا می کند.
وی ادامه داد: از زنده یاد دباغ می توان به عنوان یکی از کسانی یاد کرد که توانست با تلاش و اعمال صالح خود در مسیر تحقق حیات طیبه قرار گیرد و در این مسیر ثابتقدم باشد.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و معارف اسلامی با اشاره به آیه «فاستقم کما امرت» ابراز کرد: استقامت یک فرمان الهی برای بشریت به عنوان یک تکلیف نازل شده است. خانم دباغ به خوبی این تکلیف را دریافت و عمل کرد.
قوی تصربح کرد: خانم مرضیه دباغ یک زن تاریخساز بود. در دوران رضا خان در جهان یک الگو با منش با زنان رایج است. زن، زن سنتی است و غرب و شرق ندارد. با پروژه کشف حجاب زن را در خانه محصور کرده بودند. اما خانم دباغ با وجود این محدودیت ها به مبارزه خود علیه رژیم منحوس پهلوی و ستمشاهی ادامه میداد.
رضوانه دباغ: عقل و درایت کمنظیر مادرم برگ زرینی در کارنامه زندگی او به ارمغان آورد
در ادامه رضوانه دباغ دختر بانو مرضیه دباغ با اشاره به فرمایشات امام خمینی (ره) گفت: ایشان می فرمایند «خودتان را تربیت کنید تا به کشور شما آسیبی نرسد». نحوه سیرت و زندگانی ایشان به گونه ای بود که برگرفته از یک پدر و مادر خاص سرچشمه می گرفت. در مورد شناخت دشمن در زمان متفقین که پدرم او را از ارتکاب کاری که اشتباه است برحذر میدارد به گونه ای است که نوع گویش پدر تنها یک نصیحت نیست بلکه هشدار برانگیز است که در زندگی او نقش اساسی پیدا می کند.
وی به دوران کودکی خود اشاره کرد و گفت: روند آموزش تربیتی او با آموزش قرآن به فرزندان با لطافت همراه بود. ماه رمضان مشتاقانه آماده دعای سحر و ادای نماز صبح بودیم. این زمینه را او فراهم کرد. در زمان طاغوت به نحوه پوشش ما نیز حساس بود به طوری که در مدارس دوران پهلوی که حجاب مورد استفاده قرار نمی گرفت اما مادرم ما را با فرهنگ اسلامی حجاب آشنا کرد و با مدیر مدرسه هماهنگ کرده بود که پوشش ما کامل باشد.
رضوانه دباغ با اشاره به ویژگی های شخصیتی زنده یاد مرضیه دباغ خاطرنشان کرد: او مادری مهربان همراه با ظرافت و دقت به رسیدگی به محیط خانواده خود بود. مراحل رشد فرزندان خود را به نیکی فراهم کرد. خدمت به کیان خانواده از بهترین سجایای اخلاقی او بود که خداوند متعال به عنوان تکلیف به مادران سپرده است.
وی اظهار کرد: او شاگرد و تربیت یافته شهید آیتالله سعیدی و آیتالله صالحی خوانساری بود. علم و عمل او همواره زبانزد بود به طوری که منزل ما پایگاه تربیتی قرار گرفته بود. این رفتارها مرهون الگوبرداری او از ائمه معصومین (علیهمالسلام) بوده است و الگوی عینی ما مادر بود. تعدیل حب و بغض، تعدیل رفتار و اخلاق او برای ما آموزه های خوبی را به یادگار گذاشت. خستگی ناپذیری، تدبیر، صفای دل، پرانگیزگی، اقتدار، مقاومت و تلاش مستمر او همراه با یک عقل و درایت کمنظیر برگ زرینی در کارنامه زندگی او به ارمغان آورد.
سلیحی: او تربیت یافته مکتب حضرت زینب (س) بود
در ادامه پروین سلیحی نماینده اسبق مجلس شورای اسلامی ابراز کرد: امروز شاهد حضور زنان درسآموخته ای در مکتب حضرت زینب (س) هستیم. خداوند متعال برای هدایت بشر تنها به آیات الهی بسنده نکرده است بلکه برای اینکه حجت بر آدمیان تمام شود، سیره های عملی هم به انسان ها یعنی ائمه معصومین (علیهم السلام) را قرار داده است.
وی با تاکید بر اینکه خداوند در قرآن کریم دو الگوی زن نمونه را معرفی می کند، تصریح کرد: حضرت مریم و آسیه همسر فرعون را مثال می زند. این دو زن را به عنوان الگوی نیکو که می توانند تاثیری بر زنان و مردان داشته باشند معرفی
می کند. در جبهه کفر نیز زنان هستند که به عنوان الگو مطرح می شوند.
نماینده اسبق مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: جمهوری اسلامی و امام راحل (ره) تنها شعارهایی را در ارتباط با فضیلت و منزلت زن مطرح نکرد بلکه در عمل زنانی را تربیت کرد که تا امروز شاهد چنین شخصیت های بزرگی مانند همسر شهید جهاندیده و… هستیم. چه خوب درخشیدند و چه خوب آبروی نظام را با این حضور موثر خود منور کردند. ما به همه آنان افتخار میکنیم و بر دستان آنها بوسه می زنیم. همچنین برای زنان مقاوم کشورمان بابت از دست دادن دردانه هایشان در جبهه مقاومت، از خداوند متعال برای آنان آرزوی صبر و شکیبایی مسئلت داریم.
جلالوند: زندهیاد دباغ، استراتژیست هوشمند و بزرگ نهضت زنان مسلمان بود
همچنین فاطمه جلالوند نویسنده و پژوهشگر کشورمان اذعان کرد: شانی که امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری به زنده یاد دباغ بخشیدند گویای منزلت بزرگ اوست. اگر انقلاب اسلامی نبود ما مصداق آیه 103 سوره آل عمران بودیم که «همگى به ریسمان خدا چنگ زنید و پراکنده نشوید» حتما وضعیت نسل ما بسیار غمانگیز بود. کمااینکه می دیدم زمانی که فرح پهلوی سخنرانی میکرد و در تلویزیون پخش می شد که می گفت «ما ایران را به آمریکای دوم تبدیل می کنیم». محمدرضا پهلوی مانند نوکر جلوی سران آمریکایی ست به سینه می ایستاد تا آنان هرچه بخواهند از ایران چپاول و غارت کنند.
وی ادامه داد: زنده یاد دباغ در زمان حیاتش چنان شیدای مرام امام خمینی (ره) بود که نهضت ایشان را یاری کرد. او یک استراتژیست هوشمند تمام عیار بود. مهمترین ویزگی او پس از عوالم روحی و کمالات معنوی، هوشمندی او در تشخیص اولویتها بود که از او یک انسان نابغه را ساخت. او تیمسار نصیری رئیس وقت ساواک را به بدترین شکل در دوران اختناق ستمشاهی در زندان ساواک تحقیر کرد.
این نویسنده و پژوهشگر کشورمان اذعان کرد: باید از خانم دباغ به عنوان استراتژیست بزرگ نهضت زنان مسلمان یاد کرد. او همواره تاکید داشت که ما در یک معرکه وجودی قرار داریم. سکه ای که دو روی آن جنگ و صلح است. او در مقطعی با شهید باهنر همکاری داشت که یک زنی خود را به خانم دباغ نزدیک می کند. پس از مدتی او دریافت که اجیر شده و نفوذی جریان منافقین بود که ماموریت کشتن شهید باهنر را به عهده داشت و خانم دباخ با هوش
سرشار خود توانست این توطئه را خنثی کند.
وی به میزان اعتقاد به ولایتپذیری خانم دباغ اشاره کرد و گفت: اگر او زنده بود اولا از جامعه زنان انتظار داشت که امروز زن مسلمان ایرانی نسبت خود را با ولایت مشخص کند. دوما اسرائیل را کشور نداند. رژیم غاصبی که هویت خود را با جنگ به تصویر کشیده است. او چنان دلباخته ایثار و فداکاری بود که در اواخر عمر می گفت اگر روی ویلچر نبودم به کمک خواهران جبهه مقاومت به سوریه و لبنان می رفتم.
زارعپور: خانم دباغ در الگوی بندگی و تربیت فرزندان سرآمد بود
در ادامه این مراسم شیرین زارعپور نویسنده و پژوهشگر دیگر کشورمان نیز به نگارش کتاب در روایتی از زندگی زنده یاد مرضیه دباغ اشاره کرد و افزود: او در قضیه الگوی مادری، نمونه شاخصی است. در خاطراتش گفته بود که در سن جوانی رساله امام (ره) را یاد گرفته بودند. خانم دباغ حس مسئولیت پذیری را در خانواده آموزش داده بود. بطوریکه اگر در خانه حاضر نبود فرزند بزرگتر حواسش به سایر بچه ها بود و نقش مادر و مراقبت از یکدیگر را به خوبی ایفا می کرد.
وی در پایان با بیان اینکه نخستین بار الگوی مبارزه در خانواده شکل گرفته بود اظهار کرد: او مبارزه با طاغوت را همراه با همسر خود محمدحسن دباغ آغاز کرد. در الگوی بندگی و تربیت فرزندان و محیط خانه سرآمد بود. او به فرزندان خود یاد داده بود که در 12 سالگی مقاله علیه جبهه ظلم بنویسند و تئاتر آن را بازی کنند.